Verwijder op de vloer van de garage gemorste antivries of olie. Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, uw kat kan hier uit nieuwsgierigheid aan gaan likken. Een vijver of zwembad in uw tuin zou idealiter zodanig beveiligd moeten zijn dat een dier er niet onverhoeds in kan vallen. Zorg dat een regenton is afgesloten met een deksel. Houd huisdieren s nachts zoveel mogelijk in huis. Het schijnsel van koplampen in het pikkedonker kan dieren als het waren midden op de weg hypnotiseren, met alle nare gevolgen van dien. Ook binnenshuis kunt u een aantal eenvoudige maatregelen treffen die voor uw kat de kans op ongelukjes verkleinen.

brand schaafwond behandelen
Schaafwond / hoe behandel je een schaafwond

heeft, zal namelijk altijd proberen naar buiten te glippen. Wanneer hij echter van jongs af aan gewend is aan een leven binnenshuis, zal hij huiverig zijn voor de grote, onbekende buitenwereld. Laat na het tuinieren of doe-het-zelven geen scherpe voorwerpen zoals spijkers en tuingereedschap rondslingeren.

Dit kunnen allemaal signalen zijn dat er iets met uw kat aan de hand. Laat een dier dat er ziek uitziet of zich ziek gedraagt vooral niet aan zijn lot over met het idee dat het wel over gaat. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen en in geval van twijfel uw dierenarts te raadplegen. Veel ongelukken die binnen- of buitenshuis gebeuren zijn gemakkelijk te voorkomen. Zo zou u zich waarschijnlijk voor het hoofd slaan wanneer uw kat onder een auto kwam nadat hij plotseling door een openstaand tuinhekje de weg op was gerend. Als u het hekje had gesloten, was het ongeluk niet gebeurt. Zo zijn er veel meer simpele dingen waar u misschien in eerste instantie niet meteen aan denkt, maar die wel een hoop ellende kunnen voorkomen. Maak eens een (denkbeeldig) rondje om uw huis en probeer u voor te stellen over welke gevaren uw kat daar kan struikelen. Houd daarbij wel in uw achterhoofd dat veel dingen voor een mens vanzelfsprekend zijn, maar voor een dier niet. Een kat laat zich (in tegenstelling tot een hond) niet in de tuin opsluiten. Katten kunnen klimmen als de beste: ze laten zich zelfs door een hoge schutting niet weerhouden.

brand schaafwond behandelen
Schaafwond is een brandwond en moet je als zodanig behandelen

Wondbehandeling - dierenkliniek eersel


De beste manier om het welzijn van uw kat zoveel mogelijk te garanderen, is ongelukken te voorkomen voordat ze gebeuren. Door de tips die we u geven op te volgen en enkele simpele gewoonten in te bouwen in uw dagelijks (gezins-) leven, kunt u eraan bijdragen de veiligheid en gezondheid van uw huisdier te waarborgen. Observeer uw kat steeds goed. Zo leert u na verloop van tijd zijn normale gedrag kennen en zullen plotselinge of geleidelijke afwijkingen van dat gedrag u sneller opvallen. Verliest de vacht zijn glans? Zijn de ogen dof, rood of waterig? Gaat uw kat steeds minder eten, drinkt hij slecht of heeft hij een slechte adem? Niest of hoest het dier erg veel? Voelt u tijdens het aaien of borstelen opeens ergens een knobbeltje?

Schaafwonden behandelen (zalf verzorgen en genezen mens


Er zijn diverse soorten en maten; voor de normale of gevoelige huid, en waterafstotend, elastisch of plastic. De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen. Pleisterresten verwijder je met alcohol. Dit een desinfecterende en bloedstelpende pleister, die als spray op de huid wordt gespoten. Verbandwatten, gewone verbandwatten bestaan uit ontvet katoen en viscose. Ze hebben een vochtopnemend vermogen, daardoor wordt het droog houden van het wondoppervlak bevorderd. Deze watten zijn niet geschikt voor het reinigen van wonden.

brand schaafwond behandelen
Brandwond-behandeling - 20 tips bij het verzorgen van

Verbandgaas is de meest simpele en goedkope wondbedekker en is goed te gebruiken in combinatie met zalven en reinigende vloeistoffen (bijvoorbeeld een ontsmettingsmiddel). Verbandgaas lijkt op een kompres, maar een kompres is dikker en neemt meer vocht. Een nadeel van katoenen gazen is dat ze aan de wond kunnen gaan kleven. De keuze voor een verbandgaas is afhankelijk van de toepassing en van de plaats en de grootte van de wond. Verbandwindsels of zwachtels, deze gebruik je onder andere voor het vastzetten van gazen en kompressen.

Netverband, dit verband is kous- of buisvormig, en is bedoeld om verbandgaas op lichaamsdelen op de plaats te houden. Hechtpleisters, deze gebruik je voor het vastzetten van verbandgazen. Nadeel is dat ze snel kunnen loslaten. Er zijn diverse hechtpleisters; voor een normale, gevoelige en zeer gevoelige huid, en waterafstotende, elastische, scheurbare en transparante hechtpleisters. De keuze is afhankelijk van je huidtype en de wond. Wondpleisters, wondpleisters gebruik je voornamelijk bij schaafwonden, snijwondjes en kleine of oppervlakkige wondjes. Pleisters helpen vaak om wondvocht en bloed te absorberen en de wond tegen vuil, vocht en stoten te beschermen.

Schaafwonden - eerste hulp wiki


Wondontsmetting, het is zeer belangrijk dat een wond ontsmet wordt en schoon blijft, zodat deze niet gaat ontsteken. Dit kan met: Jodium. Werkt erg goed, maar kan nogal prikken in de wond en vlekken in kleding veroorzaken. Jodium mag niet gebruikt worden bij vrouwen die zwanger zijn. Bevat jodium in een speciale vorm, maar prikt niet. Wel vlekt het in kleding.

Betadine is verkrijgbaar als oplossing, pleister, zalf en shampoo. Betadine mag niet gebruikt wordne bij vrouwen die zwanger zijn. Bevat chloorhexidine en wordt veel gebruikt bij schaafwonden. Sterilon prikt in de wond, maar het veroorzaakt geen vlekken in kleding. Sterilon is verkrijgbaar als tinctuur, huidspray en crème. Soorten wondbedekkers, wondbedekkers gebruik je voor het afdekken van wonden en huidaandoeningen. Er zijn vele soorten verkrijgbaar, dit zijn de meest voorkomende: Verbandgaas. Dit dient ter bedekking van een wond of als absorberend verband en is gemaakt van katoen of viscose.

Spoedcursus Ehbo: wonden en brandwonden!

Schaafwond, deze oppervlakkige wond beslaat vaak een groot oppervlak en kan behoorlijk pijnlijk en branderig aanvoelen. Spoel de schaafwond schoon met water of een fysiologische zoutoplossing, ontsmet deze, en dep vervolgens droog met een gaasje of een schone theedoek. Indien nodig (bijvoorbeeld als er vuil in de wond kan komen) dek je het wondje af met een vetgaasje, wondfolie of hydrocolloïd-plak. Voor uitgebreide oppervlakkige wonden zijn er zogenaamde hydro-actieve plakken, hydrocolloïden en wondfolies verkrijgbaar. Snijwond, spoel deze schoon met water of fysiologisch zout of dep met een gaasje of een schone theedoek. Ontsmet de wond daarna. Bloedende wonden kun je afdekken met een steriel gaasje, pleister of wondfolie. Grote, diepe of rafelige wonden binnen zes uur laten hechten door de huisarts.

brand schaafwond behandelen
Hoe moet je een wond behandelen?

Doc, aandachtspunten bij een stop (shut down)

Draag bij een open wond of bloedende wond bij voorkeur wegwerphandschoenen. Verwijder eerst aanwezig straatvuil of glassplinters uit de wond met een in alcohol ontsmette pincet. Pincetten kun je ook gebruiken bij vastpakken van steriele verbandmaterialen. Teken verwijder je met een speciale tekentang. Deze kun je het beste even laten 'doorbloeden' zodat deze wordt 'schoongespoeld'. Schoonspoelen van wonden kan ook met water of een fysiologische zoutoplossing. Kleine wond, spoel deze schoon met leidingwater of een fysiologische zoutoplossing, ontsmet met een ontsmettingsmiddel en verbind met een pleister of gaasje. Voor het reinigen en ontsmetten van kleine wondjes op moeilijk bereikbare plaatsen kun je het beste wattenstaafjes gebruiken.


Genezingsproces van wonden, een wond geneest in drie fasen. In de eerste fase reageert het lichaam op letsel door een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling. Na enkele dagen begint de tweede fase. Er ontstaat dan nieuw weefsel en de wond sluit zich. In de derde fase verkleint het wondoppervlak en wordt het litteken gevormd. Het proces van wondgenezing is afhankelijk van vele factoren. Wonden schoonmaken, ontsmetten en behandelen, was en droog je handen goed voordat je een wond behandelt, indien nodig met een ontsmettingsmiddel zoals Betadine of Sterilon (zie kopje wondontsmetting verderop).

Wonden verzorgen en behandelen op alfabetische volgorde

Bij een verwonding is de natuurlijke samenhang van de huid of het slijmvlies verbroken en de beschermende functie van de huid verminderd. De kans op ontstekingen neemt hierdoor toe. De meest voorkomende wonden zijn schaafwonden, snijwonden, scheurwonden en bijtwonden. Wanneer naar de huisarts? Het is verstandig om naar een arts te verkouden gaan: Bij zeer ernstige verwondingen, zoals een slagaderlijke bloeding of een schotwond. Bij de beet van hond of kat of bij wonden die in contact zijn geweest met straatvuil. Een tetanusinjectie kan dan een ontsteking door bacteriën voorkomen. Bij moeilijk te verwijderen splinters. Bij doorligwonden en andere langdurig (meer dan twee weken) bestaande wonden.

Brand schaafwond behandelen
Rated 4/5 based on 899 reviews