Vervolgens springt de kater aan de kant, krijgt eventueel nog een mep na en dan begint de poes hoerig over de grond te rollen. Als je dit gedrag niet ziet na een dekking, is hij meestal niet succesvol geweest. Voor een succesvolle bevruchting moeten dekkingen vrij kort na elkaar plaatsvinden;. 1x per dag de kater toelaten is dus vaak te weinig. Soms kan het echter gebeuren dat domweg door veel te aaien over de rug of steriele dekkingen door gecastreerde katers of andere poezen uit de omgeving eisprongen optreden. Deze worden dan niet bevrucht en leiden tot schijndracht: de poes wordt niet meer krols, de speentjes zetten op en ze worden wat voller in de buik. De dracht duurt 58 tot 65 dagen, dus ongeveer 9 weken.

Een succesvolle dekking is te herkennen aan een typisch gedragspatroon: de kater beklimt de poes en houdt haar vast in de nek. De echte dekking duurt maar kort en gaat met een hoop herrie gepaard.

Katten die overwegend binnen leven, dus met name ook de raskatten, kunnen het hele jaar door krolsheidsperiodes hebben. Ook de uitingen van krolsheid zijn wisselend: de niet-raskatten laten zolang ze niet gedekt zijn om de 2-3 weken krolsheid zien gedurende 4-10 dagen. Bij Perzen zie je vaak nauwelijks krolsheidsverschijnselen, terwijl de oosterse korthaarrassen continu de zaak op stelten zetten. Bij "1-kathuishoudens" met een binnenkat kan door gebrek aan contact met andere katten de krolsheid wegblijven. Om te kunnen fokken is dan vaak contact met andere (krolse) katten nodig, of indirect katercontact. Tijdens de krolsheid zijn de poezen erg onrustig, jammeren veel en gedragen zich echt "hoerig". Als je de hand op de rug legt zakken ze door hun poten, steken het achterwerk en de staart omhoog,. Om de kater toe te laten. Let op : poezen kunnen 1 week na het jongen al weer vruchtbaar zijn. Als u dus geen nesten meer wilt, begin dan tijdig met de pil of laat de poes tijdens de zoogperiode steriliseren.

Bengaal of Bengaalse kat - info - ziekte, verzorging


Vruchtbaarheid bij kater en poes, de vruchtbaarheid bij katten wordt gekenmerkt door een enorme variatie. Dit wordt veroorzaakt door raseigenschappen (ras - niet-ras; korthaar - langhaar) en levenswijze (binnenkat - buitenkat). De puberteit, dus het opstarten van de vruchtbare levensfase, laat al meteen een enorme variatie zien: niet-raskatten worden voor het eerst krols tussen 6 en 12 maanden. Kortharige raskatten (Siamees, burmees, Abessijn) kunnen al vanaf 3 maanden (!) krols worden, terwijl de langharige (Perzen) ergens tussen 1 en 2 jaar oud ontluiken. Bij fokplannen met Perzen dus niet te vlug wanhopen. Het ontstaan van krolsheid wordt vooral gestuurd door de daglichtlengte. Meestal zie je 2 krolsheidsperiodes, voorjaar en najaar, in ieder geval ergens tussen januari en september.

Cats Only / Pet's Choice: Instructiefilmpje trimbehandeling moeilijke


Een maag die te zeer gevuld is, oefent namelijk veel druk uit op de steeds voller wordende buikholte en het middenrif. Droogvoer is een goed alternatief. Relatief kleine hoeveelheden hiervan dekken volledig de energiebehoefte van een hoogdrachtige poes. Het advies luidt om vers vlees altijd vooraf te koken om eventuele hierin aanwezige ziektekiemen te doden (bijvoorbeeld parasieten, zoals Toxoplasma en Toxocara, bacteriën, zoals Salmonella en Campylobacter of virussen, zoals het potentieel dodelijk aujeszkyvirus). Wees er wel van bewust dat dit gén complete voeding is en zeker geen hoofdbestanddeel van het dagelijkse voedselpakket mag uitmaken. Het is een extra verwenning naast de gewone droog- of blikvoeding. Na de geboorte is voeding van groot belang.

leeftijd perzische kat
Kat : definition of cystenieren, kat and synonyms

Deze informatie kan op de verpakking worden teruggevonden. Het lichaam van een drachtige poes heeft veel energie nodig om de kittens goed te laten groeien. De dracht duurt gemiddeld negen weken en in die periode zal de poes meer voedsel nodig hebben dan gewoonlijk. In tegenstelling tot andere zoogdieren neemt het lichaamsgewicht van een drachtige poes meteen vanaf de eerste dag na de dekking toe. Dat betekent dat ze vanaf dat moment ook meer voedsel nodig heeft. Over de gehele dracht genomen ligt de gemiddelde gewichtstoename rond de veertig procent. Als de poes altijd voedsel beschikbaar heeft, kan ze de benodigde hoeveelheid energie verdeeld over de dag opnemen.

Erg magere katten kunnen beter met energierijk voer gevoerd worden om te voorkomen dat de dracht en de daaropvolgende melkgift een te grote aanslag is voor het lichaam. Een poes met overgewicht kan beter niet gedekt worden en moet eerst afvallen. Anders kan dit een negatieve invloed radar hebben op het aantal kittens en zal ze de bevalling moeilijker doorstaan. Zelf samengesteld of commercieel. Tijdens de laatste 3 weken van de dracht zal de hoeveelheid benodigd voedsel langzaam toe gaan nemen tot anderhalf keer de gebruikelijke portie. De totale hoeveelheid voedsel valt dus wel mee. Wanneer u camouflagestift de poes voert met relatief volumineuze voeding, zoals natte blikvoeding of vers vlees, kunt u die het beste verdelen over meerdere kleine porties per dag.

Pers (kattenras) - wikipedia


Het is te adviseren dat de kat meer beweging krijgt door bijvoorbeeld actief op zoek te gaan naar zijn voedsel. Dat kan bijvoorbeeld door speciale balletjes te gebruiken waarin brokjes passen. Ook kunnen kleine beetjes voer op verschillende plaatsen verstopt worden. In probleemgevallen kan gebruik gemaakt worden van Light voeding of vermageringsdieet van de dierenarts. Laat een kat afvallen door de voergift te verminderen en niet door hem uit te hongeren.

Dan moet de kat namelijk zijn vetreserves versneld aanspreken dat gepaard kan gaan met een levensbedreigende aandoening, namelijk leververvetting. Kat is vleeseter, de kat is een echte carnivoor. Dat wil zeggen dat ze vlees moet eten om te voorzien in bepaalde behoeften. Plantaardige eiwitten hebben een lagere biologische waarde dan dierlijke eiwitten. Ze worden minder goed benut. Het is daarom van belang dat in kattenvoeding de eiwitten uitsluitend of vrijwel uitsluitend van dierlijke oorsprong zijn.

Pers een ondeugende kat

De hoeveelheid moet hechten bij voorkeur in én keer worden snijwond opgegeten. Te dikke katten, katten die voornamelijk binnen zitten en weinig beweging hebben lopen een risico te vervetten. Te dikke katten krijgen last van hun conditie en worden slomer. Daarnaast kunnen ze allerlei gezondheidsproblemen ontwikkelen en zichzelf niet meer goed wassen en verzorgen. Er kunnen dan klitten op de rug en de achterhand ontstaan die voorzichtig moeten worden uitgekamd. Indien dit het geval is, vaak na castratie waardoor de stofwisseling verandert en er minder energie nodig is, moet er beperkt gevoerd gaan worden. Dat wil zeggen dat er verdeeld over de dag voedsel ter beschikking wordt gesteld en in afgepaste hoeveelheden wordt gegeven. Bij voorkeur wel vaker dan twee keer per dag.

leeftijd perzische kat
X Belgian Cat Club vzw

Mijn spreekbeurt gaat over

Sommige katten kunnen uitstekend zelf de voedselopname reguleren zonder dat ze te zwaar worden. Dit zijn dan meestal katten die voldoende beweging hebben, dus buiten komen. Ook katten die vanaf de geboorte gewend zijn dat er onbeperkt brokken aanwezig zijn, zullen in het algemeen hun inname goed doseren. Ze eten hiervoor over de dag verdeeld telkens kleine hoeveelheden voedsel. Dat betekent dat voedsel de hele dag ter beschikking kan staan. Dit betreft dan droogbrokjes, aangezien blikvoeding snel bederft. Als men blikvoeding wil geven, dan kan dat bijvoorbeeld in kleine porties gegeven worden, bijvoorbeeld s ochtends en s avonds.


De benaming compleet of volledig is wettelijk beschermd. Als u dit op de verpakking ziet staan, kunt u ervan uitgaan dat de voeding aan de wettelijke eisen voldoet. Het zegt echter niets babynamen over de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Op de verpakking van de meeste voeders staat een richtlijn die vaak is afgestemd op het gemiddelde gewicht en energieverbruik van het dier. Door de kat én de hoeveelheid voer regelmatig te wegen kan de eigenaar controleren of er voldoende en niet te veel wordt gevoerd. De voedingstoestand van een kat wordt beoordeeld aan de ribben. Als met de vlakke hand de ribben gevoeld kunnen worden, dan is het dier niet te dik. Steken de wervelkolom of bekkenbeenderen erg uit dan is de conditie te schraal. Als de kat te dik is zijn de ribben niet voelbaar en kan soms een duidelijk vetschort in de liezen voelbaar zijn.

By amir atta on Prezi

Voeding volwassen kat, voeding drachtige poes, voeding melkgevende poes. Voeding kittens, voeding oudere kat, drinken ongewenste zaken, zelf samengesteld of commercieel. De gemakkelijkste vorm van kattenvoedsel is de dieet zogeheten complete of volledige voeding. Die is zo samengesteld dat ze onder alle omstandigheden de totale voedingsbehoefte van de kat dekt. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen zijn allemaal in de juiste, uitgebalanceerde hoeveelheden toegevoegd. Complete voeding bespaart u veel tijd en moeite en voorkomt dat u te veel of te weinig voedingssupplementen toevoegt aan voedsel dat u zelf samenstelt. Niet alleen een tekort aan vitaminen en mineralen is slecht voor de gezondheid van uw poes, te veel van het goede is dat ook.

Leeftijd perzische kat
Rated 4/5 based on 654 reviews